Koersverlegging gewasbescherming centraal bij Tuinderscafé Oostland

Koppert gastheer Tuinderscafé Oostland

Kom uit de Kas! Dat advies drukte anthuriumteler Piet Stolk zijn collega’s op het hart tijdens het Tuinderscafé Oostland vorige week dinsdag. Koppert Biological Systems fungeerde dit jaar als gastheer bij de derde editie van het Tuinderscafeé, een initiatief van het Innovatieplatform Glastuinbouw Oostland, mede mogelijk gemaakt door Koppert en Horticoop.

Stolk was één van de zes sprekers uit de bloemen- en groentenketen die invulling gaven aan het thema ‘Innovatie en koers verleggen in de gewasbescherming’. Hij waarschuwde telers niet te blijven hangen in oude gewoonten, maar koers te zetten naar een andere manier van telen met zo min mogelijk chemie.

In rap tempo volgden de sprekers elkaar op, hun presentaties vakkundig aan elkaar gelijmd door Kees van der Helm, voorzitter van VNO-NCW Zuid-Holland. Aad van den Enden sprak over Greenport Oostland -Zuidplas (GZO) nieuwe stijl en Jan Buurma van het LEI Wageningen UR legde uit hoe de retail tegen duurzaamheid aan kijkt.

Peter Maes, directeur Marketing en Sales van Kopperts business unit Europa, deed een dringend beroep op de veredelingsbedrijven en wetenschap om te werken aan meer soorten ziekteresistente gewassen. Iets wat ook zaadveredelingsbedrijf Monsanto hoog op de prioriteitenlijst heeft staan, bevestigde Nico van Vliet in zijn presentatie.

Ook Jan Hulst van Bayer sprak als adviseur geïntegreerde gewasbescherming over zijn visie op de toekomst van chemiegebruik. André van der Wurff van Wageningen UR Glastuinbouw legde de voordelen uit van een preventieve benadering van de gewasbescherming, die er op gericht is een plant weerbaar te maken. Dat is mogelijk door een optimale bodemweerbaarheid te creëren.

Tussendoor was er genoeg tijd om bij te praten en te netwerken. Burgemeester Ewald van Vliet (Lansingerland) sloot het Tuinderscafé af met een peptalk en luidde officieus de actie ‘Kom op voor Nederlandse Groenten’ in waarbij Kees van der Helm zichzelf in één van de actie t-shirts van ontwerper Aziz mocht hijsen.

Voor een foto impressie klik hier.
De presentatie van Peter Maes staat op ons youtube kanaal.