Steinernema viltiae

Steinernema viltiae

Steinernema feltiae nematoden

Play

Steinernema feltiae is een soort nuttige nematode die vaak gebruikt wordt voor biologische bestrijding. Deze microscopisch kleine rondwormen zijn parasitaire schimmels en staan bekend om hun effectiviteit bij de bestrijding van een verscheidenheid aan plagen, waaronder vliegen (d.w.z. varenrouwmuggen), trips, kevers, rupsen, kantwantsen en bladwesp. Steinernema feltiae nematoden infecteren hun gastheren door natuurlijke openingen binnen te dringen, waarbij symbiotische bacteriën vrijkomen die de gastheer binnen enkele dagen doden. Ze worden vaak in de bodem toegepast als een biologische bestrijdingsmethode tegen larven van plagen en bieden een natuurlijke en milieuvriendelijke aanpak van plaagbestrijding in land- en tuinbouw.

Steinernema feltiae nematoden voor plaagbestrijding

VanSteinernema feltiae is bekend dat het verschillende plagen bestrijdt, waaronder:

Steinernema feltiae nematode producten

Koppert biedt verschillende Steinernema feltiae nematode producten voor biologische bestrijding. Deze omvatten:

Play

Hoe werken Steinernema feltiae nematoden?

Steinernema feltiae nematoden bestrijden plagen via een proces dat parasitisme wordt genoemd. Deze microscopisch kleine rondwormen, die in de grond of op het gebladerte van planten worden gespoten, gaan actief op zoek naar plaagorganismen. Zodra ze een geschikte gastheer hebben gevonden, dringen de nematoden van Steinernema feltiae het lichaam van de plaag binnen via natuurlijke openingen.

Eenmaal in de plaag laten de nematoden symbiotische bacteriën vrij, meestal van het geslacht Xenorhabdus, die zich snel vermenigvuldigen en septikemie veroorzaken, waardoor de gastheer uiteindelijk binnen enkele dagen sterft. De nematoden voeden zich en planten zich voort in het kadaver van de dode gastheer, wat resulteert in het ontstaan van een nieuwe generatie nematoden die andere plagen in de omgeving kan blijven opzoeken en infecteren.

Op deze manier bestrijden Steinernema feltiae nematoden effectief plagen door ze te parasiteren en te doden, wat een natuurlijke en milieuvriendelijke methode is voor plaagbestrijding in land- en tuinbouw.

Hoe gebruik je Steinernema feltiae nematoden?

Play
 • Nematoden kunnen worden toegepast met een airblastspuit, een motorspuit, een rugspuit of via een sproeisysteem.
 • Om verstopping te voorkomen moeten alle filters worden verwijderd, vooral als ze fijnmaziger zijn dan 0,3 mm (50 mesh).
 • Gebruik een maximale druk van 20 bar/290 psi (op spuitdop)
 • De opening van de spuitnevel moet minstens 0,5 mm (500 micron - 35 mesh) zijn - bij voorkeur kegelvormige spuitdoppen met hoge stroomsnelheid.
 • Er moet continu gemengd worden om te voorkomen dat nematoden naar de bodem van de spuittank zinken.
 • Vermijd spuiten met centrifugaal- of zuigerpompen
 • De temperatuur van de watertank mag niet hoger zijn dan 25°C/77°F en de pH moet tussen 4 en 8 liggen
 • Spuitvloeistof gelijkmatig over de grond/het oppervlak verdelen

Toepassing via watergift systemen:

 • Drukgecompenseerde watergift systemen worden aanbevolen. Als dit niet beschikbaar is, wordt toepassing via spuitnevel of drench aanbevolen. Neem voor injectie via Dosatron/Venturi systemen contact op met uw lokale vertegenwoordiger van Koppert voor specifiek advies.
 • Spuit de oplossing zodra deze is voorbereid en binnen een kort tijdsbestek. Gemengde suspensies niet bewaren

Beste omstandigheden voor gebruik van Steinernema feltiae

 • Steinernema feltiae is actief tussen 10-31°C/50-88°F, maar presteert het best bij temperaturen tussen 14-26°C/57-79°F.
 • Bodem- of luchttemperaturen onder 5°C/41°F en boven 35°C/95°F kunnen dodelijk zijn.
 • Nematoden zijn gevoelig voor ultraviolet licht (UV): gebruik ze niet in direct zonlicht.
 • De vochtinhoud van de grond moet gedurende enkele dagen na toepassing hoog worden gehouden. Indien mogelijk, irrigeer het gewas voor en vlak na de toepassing.
 • Spuit bij bladtoepassing nematoden wanneer de relatieve vochtigheid gedurende enkele uren na de behandeling hoger is dan 75%.
 • Het kan nuttig zijn om een hulpstof en/of een antiresiccant/humectant toe te voegen. Vraag uw Koppert-vertegenwoordiger/distributeur om meer informatie.
 • Spuit 's avonds (of in sommige gevallen 's ochtends) zodat de nematoden enkele uren kunnen werken binnen het optimale bereik van temperatuur en vochtigheid, zoals hierboven beschreven.

Aanbevolen voor jou