Categorie: Artikel
Publicatiedatum: juli 08, 2019

Luizenleventje

Onze adviseur:

Foto_teelttip_Lisa_Broekhuizen.jpg

Het zal u als (zacht)fruitteler niet ontgaan zijn: de luizen hebben het dit voorjaar erg naar hun zin in uw gewas. Als consultant zie ik dat de luizendruk in vrijwel elke teelt vrij hoog is, en dat verschillende leden van de ‘luizenfamilie’ opduiken. In kers slaat de zwarte kersenluis hard toe, in rode bes nestelen zich de bloedblaarluis en de hennepnetelluis. In braam is vooral de grote bramenluis een probleem en in framboos bezorgt de grote frambozenluis telers hoofdbrekens. Dan hebben we nog de blauwe bes. Daarin kom ik zowel de blauwe bessenluis als de gele rozenluis tegen. Kortom: iedere teelt heeft zijn eigen specifieke luizenprobleem. Dat houdt ook automatisch in dat voor de bestrijding steeds een andere strategie moet worden gehanteerd.

Luizen te lijf gaan is van cruciaal belang. Niet alleen vanwege de gewasschade die de luizen zelf kunnen aanrichten, maar ook omdat luizen bijdragen aan de verspreiding van virussen. Denk bijvoorbeeld aan het Blueberry scorch virus in blauwe bes.

Er zijn diverse manieren om luizen aan te pakken. Bijvoorbeeld preventief, door weerbaarder te telen en de plant minder interessant te maken voor luizen. Dit kan onder meer door de stikstofgift terug te brengen. Hoe meer stikstof een plant bevat, hoe ‘lekkerder’ deze immers is voor luizen. Stikstof zorgt namelijk vaak voor weelderige scheutgroei, en luizen zijn dol op deze scheuten.

Ook de inzet van biologische bestrijders, zowel preventief als curatief, kan soelaas bieden.. In veel teelten zetten wij hiervoor galmuggen (product Aphidend) in. Dit is ook te zien op bijgevoegde foto. De galmug is een predator van vele soorten luizen; hij pakt de luis beet en zuigt deze leeg. Dat in tegenstelling tot een sluipwesp, die over het algemeen wat selectiever is en niet in iedere luizensoort zijn eitjes legt. Wilt u toch sluipwespen inzetten, dan is het advies om Aphiscout te gebruiken. Dit product bevat namelijk vijf verschillende sluipwespen en is daarom zeer effectief.

Let wel: om luizen succesvol te tackelen, moet u bij iedere aanpak - dus ook bij de inzet van biologische bestrijders - tijdig beginnen. Daarbij kost het tijd om een biologisch systeem op te bouwen. In het eerste jaar is het effect nog niet maximaal en moet u door de zure appel heen bijten Wij als Koppert helpen u graag bij het bepalen van een strategie op maat!

Hulp nodig?